włoska restauracja Kraków centrum

By

Październik 11, 2017kulinariaNo comments

Idealną wskazówką na dopasowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa potrzebuje wina, jaki bezbłędnie połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeśli uważasz o czerwonym winie, masz rację, lecz które z nich będzie w największym stopniu odpowiednie? Zwykle jest tak, że najlepiej dostosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z którego tradycyjnie pochodzi danie – tu mogłoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma duży aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o słusznej strukturze pasującej do dania.

mięso sezonowane w Krakowie
restauracja włoska Kraków

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz wielokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje ogrom przeróżnych odmian winogron (i mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę o wiele bardziej poszaleć.
•    Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jakkolwiek też Sangiovese, Negroamaro, czy również Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, jakie nie smakowałaby dość odpowiednio z serem, w związku z tym zamiast tego lepiej pomyśleć o dobraniu właściwego jako o okazji do tego, żeby spróbować nieco o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Do tego lżejsze czerwone wina z są następnym doskonałym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeśli w sosie są grzyby lub ewentualnie warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeśli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana bądź Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.

Leave a Reply