prawdziwa kuchnia włoska w Krakowie

By

Październik 17, 2017kulinariaNo comments

Dla znacznej większości ludzi na całym globie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, jednakowoż równie prawidłowo kultowe są z pysznej kuchni. Tak wobec tego, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, aby później stwierdzić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak solidnego pożywienia – jak oczywiście we Włoszech.

restauracja włoska Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj szczególną tożsamość. Niemniej jednak ta kuchnia faktycznie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na rozmaite składniki oraz style gotowania oraz ewoluowała w coś całkiem innego. Na przykład niektóre z najbardziej kultowych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki używane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Fundamentalna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, które tworzą posadę kuchni włoskiej, to jego prostota oraz pasja oraz na tym po największej części opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość czy też skomplikowane techniki gotowania.

Co dokładnie lubimy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz ogromnej rozpiętości makaronów, dwie kluczowe składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.

Kultura jedzenia – również do pokochania!
Włochy są popularne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Na ogół posiłki są długie, ponieważ uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo lub ewentualnie przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed głównymi posiłkami. Później następuje „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” i składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno może być podawane razem z daniem głównym.

Leave a Reply