Czasem skorzystanie z porad dietetyka to optymalne rozstrzygnięcie. Czemu? Bowiem na świecie pojawia się dużo mitów, które dotyczą jedzenia. Choćby mit dotyczący glutenu. Wiele osób uważa, że gluten jest szkodliwy. Faktycznie, jest – problem polega na tym, że tylko dla niektórych ludzi. Produkty mleczne też są wrogie dla alergików. Skutkiem tego przed przemianami żywieniowymi należy zwrócić się po poradę do dietetyka, jaki zaleca przeróżne testy i sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do profesjonalisty w dyscyplinie odchudzania, albowiem nie chcą się potwierdzać że posiadają dowolny kłopot. Sami selekcjonujemy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda oraz, że szybko zdobędziemy ładną i szczupłą posturę. Jednakże prawda bywa absolutnie inna i raz za razem nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie funkcjonuje lub po prostu nie mamy siły na to, żeby wykorzystywać ją tak długo jak jest napisane w jej założeniach. Najogromniejszym błędem jest stosowanie paru rodzajów diet, jedna po drugiej oraz przerywanie ich po niedługim czasie i wracanie do starych przyzwyczajeń żywieniowych. Czemu? Ponieważ organizm zaczyna przyzwyczajać się do tego, że stosowna ilość jedzenia zostaje mu odebrana, nie dostarcza mu się kalorii w takiej ilości jakby potrzebował i rozpoczyna się bronić kiedy tylko jest ich mniej. bez glutenu Ta obrona skutkuje kolosalnym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co spożyjemy będzie się odkładało w ciele, przede wszystkim, jeżeli gwałtownie zjemy nazbyt sporo. To fundamentalny błąd odchudzających się, prawidłowiej w następstwie tego zacząć jedną długotrwałą dietę jednak nie zmieniać jej.
Zobacz filmik